Zoek

home / Onze expertises / bouwfysica

Bouwfysica

Bouwfysica

Je voelt je prettig, comfortabel én gezond in een woning of bedrijfspand waar de bouwfysische aspecten goed geregeld zijn. Daarom besteden we bij Lamers en Visser veel aandacht bij onze projecten aan elementen als warmte, lucht, vocht, licht en geluid. Zo kunnen we verschillende berekeningen voor je uitwerken die bijdragen aan jouw werk- en of wooncomfort.

Bouwfysica

De mogelijkheden op bouwfysica

Voor aanvang van de bouw of verbouwing kunnen wij al aangeven hoe het straks gaat met de ventilatiecapaciteit, toetreding van daglicht en, of het energieverbruik. Wie onze hulp inschakelt, bouwt niet alleen volgens de geldende voorschriften, maar kiest ook voor optimale gebruiksvriendelijkheid. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld effecten op energiezuinigheid beoordelen, net als dat we de kosten (voor aanpassingen) goed in de gaten kunnen houden. Je bent bij ons aan het juiste adres voor zowel het maken van de daglichtberekening, ventilatieberekening, akoestische berekening, MPG-berekening en, of BENG-berekening.

Alle mogelijkheden die we bij Lamers en Visser op het gebied van bouwfysica hebben, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

MPG-berekening

Bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning bij kantoorgebouwen (groter dan 100m2) en nieuwbouwwoningen is de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) verplicht. De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast; vooral gevels, vloeren en installaties hebben hier een grote invloed op. Het is dus een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG; hoe duurzamer het materiaalgebruik. Op dit moment dient de MPG-waarde van woningen maximaal 0,8 te zijn. Voor kantoren geldt de maximum grenswaarde van 1,0. Dit zal de komende jaren verder worden aangescherpt, de doelstelling is dat deze score in 2030 gehalveerd is naar 0,5 voor zowel kantoren als woningen.

Bij Lamers en Visser kunnen we een MPG-berekening voor je uitvoeren. We voeren alle kenmerken van het bouwwerk in – zoals de toe te passen bouwproducten en de hoeveelheden – en beoordelen zo de milieueffecten over de gehele levensduur van het gebouw. We signaleren eventuele problemen en dragen natuurlijk direct passende oplossingen aan. Doordat je inzicht hebt in de milieueffecten, kun je ook betere materiaalkeuzes maken. Op deze manier vormt de MilieuPrestatie Gebouwen een positieve prikkel voor duurzaam bouwen.

Daglichtberekening

Dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden, dan is een daglichtberekening of daglichttoetreding berekening verplicht. Bij Lamers en Visser helpen we je hier graag mee. Met deze berekening controleren we of de bouwplannen zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat; er geldt namelijk vanuit de overheid een minimale eis aan daglicht. Daarnaast beoordelen we natuurlijk ook of iets constructief kan, kijken we naar de effecten op het gebied van energiezuinigheid en hebben een goed beeld van de kosten.

BENG-berekening

Alle nieuwbouw – zowel woningbouw als utiliteitsbouw – dient voor de vergunningaanvraag te voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Bij Lamers en Visser kunnen we de benodigde BENG-berekening voor je uitvoeren. Deze nieuwe bouwregels stellen namelijk eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan de opwek van hernieuwbare energie van gebouwen. Dit betekent dat bij nieuwe woningen en gebouwen niet alleen rekening moet worden gehouden met een goede isolatie van de gebouwschil en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie. De BENG-eisen vervangen de energieprestatie coëfficiënt (EPC), die in het verleden altijd werd gebruikt.

Verschillende medewerkers van Lamers en Visser zijn BENG gecertificeerd. Zij mogen vereiste BENG-berekening maken volgens de NTA8800 en deze ook mogen afmelden. Bij Lamers en Visser mogen we dit zowel voor nieuwbouwwoningen als utiliteitsbouw. Naast de BENG-berekeningen kunnen
wij – dankzij onze ervaring en specialisten in huis – ook maatwerkadviezen geven en aanvullende berekeningen leveren die noodzakelijk zijn bij een bouwvergunningsaanvraag. Mocht je hier vragen over hebben, aarzel dan niet en neem contact op. Dan leggen we op eenvoudige wijze uit waarom bepaalde berekeningen nodig zijn en wat er allemaal bij komt kijk. Ook dat is Lamers en Visser: zorgen voor duidelijke informatie binnen het bouwproces.

Ventilatieberekening

Het indienen van een ventilatieberekening is eveneens verplicht bij de omgevingsvergunningaanvraag voor zowel nieuwbouw- als bestaande bouw. Voldoende ventilatie in een ruimte is tenslotte belangrijk voor een gezond klimaat in een gebouw. Ook deze berekening kunnen we bij Lamers en Visser voor je uitvoeren. Onze dienstverlening gaat hierbij verder dan alleen de berekening; we kunnen je namelijk ook alles vertellen over het effect van verschillende keuzes die op ventilatieniveau gemaakt kunnen worden. Hierbij kunnen we natuurlijk terugvallen op onze jarenlange ervaring en de brede kennis binnen ons bedrijf.

Energielabel aanvragen

Voor de aanvraag van een energielabel zit je bij Lamers en Visser ook goed. Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningbouw, zoals woningen en appartementen. Maar ook bij utiliteitsbouw, zoals kantoorgebouwen, gebouwen voor gezondheidszorg en overheidsgebouwen. We zijn niet alleen gecertificeerd om woningen te labelen, maar ook voor de utiliteitsbouw mogen we het energielabel uitgeven.

Als energielabel adviseur, of beter gezegd EnergiePrestatie-adviseur, komen we op locatie langs om de woning of het bedrijfspand volledig op te nemen. Daarnaast nemen we alle documentatie door, zoals bouwtekeningen en documentatie van verbetermaatregelen. We berekenen de energieprestatie en registreren deze, waarna je een afschrift ontvangt van het energielabel. Daarnaast kunnen we dankzij onze jarenlange ervaring – en de verschillende disciplines die we in huis hebben – ook advies geven om de woning of het pand verder energieneutraal te maken. In de utiliteitsbouw is het zeker interessant om hier al eens naar te informeren; kantoorgebouwen moeten namelijk minimaal energielabel C hebben. We vertellen je er graag meer over, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Akoestische advisering en metingen

Wist je dat we bij Lamers en Visser zelfs het effect van geluid en volume kunnen berekenen aan de tekentafel? Wij verzorgen akoestische berekeningen, metingen en advies. Daarbij controleren we bijvoorbeeld het geluidsniveau van de installatie en adviseren over geluidswerende maatregelen in een pand als gevolg van het bestemmingsplan.

Stikstofdepositieberekening

Wanneer er gesloopt, verbouwd of gebouwd wordt is het van belang om ook rekening te houden met het stikstofbeleid. Er moet daarom worden aangetoond dat er geen negatieve gevolgen zullen zijn door stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden tijdens de aanleg- en gebruiksfase.

Wanneer er kans is op stikstofdepositie in zulke gebieden zal er voor het bevoegd gezag een Voortoets moeten worden gedaan. Deze zal in eerste instantie bestaan uit een AERIUS berekening inclusief onderbouwing. Dit is de eerste stap om aan te tonen of er negatieve gevolgen zijn voor de betreffende natuurgebieden.  

Indien er kans is op negatieve gevolgen is het belangrijk dat er vervolgonderzoek gedaan wordt zodat duidelijk wordt of er geschikte maatregelen genomen kunnen worden. Dit is de tweede stap van de Voortoets, waarbij wordt gekeken of er intern gesaldeerd kan worden.

Heeft u een stikstofdepositieberekening nodig of twijfelt u of deze nodig is? Neem gerust contact op, wij denken graag mee over uw specifieke vraag om te kijken of we u verder kunnen helpen. 

Kennismakingsgesprek

De eerste kennismaking met Lamers en Visser voelt als een gesprek aan de keukentafel. Misschien heb je het idee dat we over koetjes-en-kalfjes praten, maar zo ontdekken we wat echt belangrijk voor jou is. Er zijn tenslotte zoveel mogelijkheden als het gaat om nieuwbouw en verbouwing. Het is belangrijk om te ontdekken of wensen en financiën echt aansluiten bij waar je naar op zoek bent. Bij Lamers en Visser zorgen we daarnaast voor een heldere offerte, zodat je weet wat we voor je kunnen betekenen. Plan jij alvast een kennismakingsgesprek? Zo realiseren we samen jouw bouwdroom.